Ardnamurchan – Peated Refill American Oak ex-sherry Hogshead

De distillery

De Adelphi-distilleerderij werd in 1826 opgericht door de broers Charles en David Gray in de volksbuurt van Glasgow. De distilleerderij werd geëxploiteerd door de familie Gray tot 1880, toen het werd overgenomen door de heren A. Walker and Co, een bedrijf dat al grote distilleerderijen in Limerick en Liverpool bezat. De Walkers investeerden in de distilleerderij en voegden er een Coffey-still aan toe om graanalcohol mee te distilleren. In 1886 waren er vier pot stills en de Coffey was nog steeds in volle productie. De distilleerderij had een productie van 516.000 imperial gallons (2.350.000 l) pure alcohol per jaar. De Adelphi-distilleerderij werd in 1902 gekocht door Distillers Company (DCL) en in 1907 was het distilleren volledig gestopt. De gebouwen van de distilleerderij werden tussen 1968 en 1970 gesloopt en de schoorsteen werd in 1971 ontmanteld.

De achterkleinzoon van een van de oprichters van de distilleerderij, Jamie Walker, richtte in 1993 de moderne onafhankelijke bottelaar Adelphi op en verkocht het bedrijf in 2004 aan Keith Falconer en Donald Houston. Het bedrijf is gespecialiseerd in single cask bottelingen, die worden aangeboden zonder chill-filtratie of kleurtoevoeging. Elk jaar worden er zo'n 50 vaten gebotteld en de naam 'Fascadale' keert terug op bottelingen in kleine batches van niet-gespecificeerde eilanddistilleerderijen van verschillende leeftijden.

Adelphi is nu ook een distilleerder en een bottelaar, en zijn Ardnamurchan-distilleerderij - geopend in 2014 - heeft de capaciteit om tot 450.000 liter sterke drank per jaar te produceren, waarvan een deel uiteindelijk zijn weg zal vinden naar Fascadale en andere huisuitingen, terwijl hoeveelheden ook zullen worden gebruikt voor wederzijdse handel.

Details

Links

Meer informatie over deze whisky en de distillery is terug te vinden op de website van Adelphi.